Reisverslag Oekraïne Reisverslag Oekraïne
Reisverslag Oekraïne

Vrijdag 18 maart zijn twee bussen naar Oekraïne vertrokken met o.a. medische materialen, dekens, levensmiddelen, persoonlijke en babyverzorgingsproducten. De chauffeurs van deze bussen, Peter en Joeri Goudappel en Lisanne en Stephan de Visser, hebben een indrukwekkende reis gehad.

Onderweg werden we begroet door mede-hulpverleners en andere bestuurders die hun duim opstaken, ter ondersteuning. Op een parkeerplaats werden we aangesproken door een Duitse chauffeur. Aan het eind van het gesprek gaf hij ons € 20,- voor een kop koffie onderweg. Een mooi gebaar!

Zaterdag 19 maart zijn we aangekomen op de bestemming, Vinogradovo, net over de Hongaarse grens. We zijn warm ontvangen en hebben een goede nacht kunnen slapen. De  spullen zijn uitgeladen en zijn ondertussen door onze contactpersoon gebracht bij mensen die ze nodig hebben. Een deel is gebracht bij een vluchtelingenopvang, waar 300 vrouwen en kinderen zitten. We zijn daar geweest en een vrijwilligster, docente Engels, vertelde over de vluchtpoging van haar ouders in het oosten van Oekraïne. Toen ze uiteindelijk de beslissing hadden genomen om te vertrekken, stuitten ze op een Russisch konvooi. Na inlevering van geld, paspoort, waardevolle spullen, telefoon en auto, zijn ze te voet terug naar huis gegaan. Een tweede vluchtpoging lukte ook nog niet.

Weer op weg naar Nederland, kwamen we bij de grens Oekraïne-Hongarije stil te staan.
De angst in de ogen van de mensen op de vlucht was goed te zien. Na de grens was een post met eten en drinken voor de vluchtelingen, maar ook wij kregen koffie en thee en een stukje chocola. Want onze hulpverleners moeten we ook goed verzorgen, werd er gezegd.
Na een lange, vermoeiende reis waren we maandagmiddag weer terug op onze veilige thuisbasis. Het slaaptekort is aangevuld, de emotionele kant van deze reis zal ons nog lang heugen. De beelden staan nog op ons netvlies, maar we zijn dankbaar dat we dit hebben kunnen doen. Zeker nu we foto’s zien, waarop we de spullen die we daar gebracht hebben, terugzien met een blij Oekraïens gezicht erboven.

Dank aan iedereen die spullen gebracht heeft of een financiële bijdrage heeft gedaan voor de transportkosten. Zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk geweest. Voor de spullen die nu nog binnenkomen of nog niet weggegaan zijn, zoeken we een passende bestemming.

Stephan en Lisanne de Visser

Kijk hier voor de foto's
 
terug